HTML> Metallica Club Scandinavia
 


  Förstasidan
  Nyhetsarkiv  Medlemmar
  Diskografi
  Historia
  Ordlista
  Vem är vem?  Turné 2008/2009
  Bilder  Bli medlem
  Direktlänk  Reportage
  Försäljning
  Om MCS
  Crew
  FAQ
  Kontakta oss
  CIOM
  TMCC
  Copyright


Förhandslyssning av St. Anger


MCS har varit på förhandslyssning av St. Anger!!

I samarbete med Universal, Metallicas representanter i Sverige, kunde MCS skicka en 6-manna styrka till deras högkvarter på Östermalm i Stockholm för en exklusiv förhandslyssning av St. Anger. Som ni kanske listat ut var historien om att MCS behövde hjälp inte helt korrekt. Visst behövde vi hjälp men det gällde knappast något monotont arbete utan vi ville ge ett par helt ovetande Metallica-fans chansen att få uppleva en unik händelse, helt i linje med vad Metallica har gjort för sina fans under alla år. Det blev en måndagskväll som ingen av oss sent ska glömma.

Vi samlades vid Karlaplan för avgång till Universal. Där var det samling i en konferenslokal tillsammans med ett helt gäng svenska journalister. Det bjöds på öl och pizza i väntan på den heliga stunden. Universal visade en fyra minuter lång video på en storbildsduk, det var en sammanställning av Metallicas karriär. Detta följdes av en kort introduktion av fröken Thomas (Mercury, England). Sedan hände det vi alla hade väntat på, man la i St. Anger i cd-spelaren!

Varje representat från MCS skrev ner kommentarer under förhandslyssningen. Nedan kan du läsa exakt vad som skrevs vid varje låt, det kan vara väldigt osammanhängade och mycket personligt. Då skivan bara spelades en gång är det omöjligt att göra en riktig recension av plattan utan ni får hålla tillgodo med våra kommentarer.

1. Frantic (5:46)
Newz-Fredde: Battle mellan trummor och gitarrer. Jävla tunggung. Med ett par bira i kroppen känner man bara för en moshpit. Riffen fastnar snabbt. Grym.
Hedeby: Fy fan. "This search go on" = lungt - upptrappning, yeah, yeah. Jävla mangel - tungt tugg. Nu jävlar åker vi igen.
Knetan: Stenkross eller ångvält, välj själv! Äntligen något Linkin Park befriat på skivmarknaden. Dags att börja byta stereoanläggning hemma för att den jag har kommer inte att klara av det här om det låter om resten av plattan låter så här. Metallica är hemma igen!!!
Bueto: Klarare ljud och tyngre, vilket det gör det hela jävligt bra. Mellanpartiet med gitarrplocket är sådär men riffen rular! Aktar grannarna hemma!
Ola: Första intrycket, fan va annorlunda! De låter hårt oproducerat, lite svårt att greppa, de låter helt annorlunda.
Hysing: Ruskigt elakt riff! Virveln låter som en kulspruta, chockad!

2. St. Anger (7:19)
Newz-Fredde: Ett intro som följs av dubbla kaggar som skrämmer skiten ur dig. Massa speed. Man lirar mycket "luft-trummor". Fastnar. "St. Anger around my neck."
Hedeby: Tugg puka, tugg virvel och kaggarna = fy fan. Refrängen sjungs i stämmer. Jaymz både skriker och sjunger lungt. " I want to set my anger free". En hel del 2 takt.
Knetan: Hårdare, snabbare än Frantic. Stenkrossen fortsätter att mangla. Så här förbannad har Jaymz aldrig varit!!!
Bueto: Dubbla kaggar, vad säger man :) Tvåtakt, kan det bli bättre? Ingen radiosingel = kanon! Varför det sista 2 minutrarna på låten?
Ola: Dubbla baskaggar i 250 knyck. Sedan kommer Hetfield in, grymt! Nån är jävligt arg! "I need to set my anger free"
Hysing: Krig - dubbla kaggar! Lugna partier blandade med vansinniga partier! Galet! Kaggar, kaggar, kaggar.

3. Some Kind of Monster (8:24)
Newz-Fredde: Inleder med Load stuk som följs av grymma trummor. Känns sådär efter denna inledning. Växer dock mot slutet.
Hedeby: Rätt lugnt början, Metallica tyngd. Gitarrslingar, 2 takt på trummorna. Ömsom tungt, ömsom snabbt med en arg Hetfield. Schyssta taktbyten. Skumt slut.
Knetan: Se låt 1 och 2.
Bueto: Punk, hahaha. Så gött! Som vanligt goa trummor och goa guror. Bästa låten hittills. Jag måste pissa! :)
Ola: Nu snackar vi tungt, mycket tungt! Inte på det sättet man är van vid, mer Machine Head? Hetfield går inte att ta miste på. Outro?
Hysing: Svintung - svinsnabb, en jävla blandning! Helt jävla galet! Slipknit, Slayer och Sepultura - historiskt!


4. Dirty Window (5:23)
Newz-Fredde: Först låten som inte har ett intro. Country stuk med torrar virvlar, jävligt fräckt. Svår att ta åt sig i början sedan headbangar, spelar luftgitarr/lufttrummar man som fan.
Hedeby: Smatter på virveln. Snabbt av bara helvete. Växlar mellan lugnt och tungt. Snäll sång med inslag av tyngd och country! Fy fan vad tungt.
Knetan: Krigsskådeplats!
Bueto: Medel. (pizzafläck på pappet)
Ola: Minst annorlunda hittills, snabb och tungt. Det låter väldigt opolerat.
Hysing: Snabbt snabbt, helt galet! Lite lugnt. Hetfield galen!!! Kaggar igen! Elakt av gitarrer, nej slakt av allt!


5. Invisible Kid (8:28)
Newz-Fredde: Man återgår med intro, låter som Korn. "I'm hot inside but I'm shaking" = precis vad jag känner, mäktigt! Kan inte släppa att trummorna är så jävla medryckande. Just när man känner att låten kanske är lite lång smäller Metallica till igen och öser på som fan.
Hedeby: Värsta jävla Korn och Slipknot gitarrer. Tunga parti med soft sång. Även här är det dubbla kaggar.
Knetan: Riffande fortsätter på den här låten.
Bueto: Inga kommentarer.
Ola: Man börja komma in i det nya soundet. Tung låt, med lite "softad" sång ibland. Flera olika i partiet i låten, tunga, skumma och snabba. Ulrich har ett helt nytt sound på virveln.
Hysing: Fet bas och trummor! Sången är så jävla tokbra! Svinskön låt! Återigen de underbara kaggarna! Kunglig låt!

6. My World (6:30)
Newz-Fredde: Fy fan, intro a'la 80-tal " It's my world (now). "Fuck it!" Åter igen Load stuk men bra mycket tyngre. "Sucker!"
Hedeby: Typ Master of Puppets eran. Lite Load fast mycket tyngre och snabbare. "It's my world, fuck it!" Argt slut som fan.
Knetan: Tillbaka till Black album dagarna. Svagaste spåret hittills? Vilket inte betyder att den är dålig.
Bueto: Låten som Load men tyngre. Nu dör jag om man inte får gå på toa ..., det var gött :)
Ola: Början är riktigt metallriff! Känns som bästa låten hittills, har som liksom rätt headbangar tempo :) Så jävla bra! " Enough is enough"
Hysing: Helt sjukt! Allt är helt galet!

7. Shoot Me Again (7:09)
Newz-Fredde: Introt låter som RATM för ett ögonblick. Transformeras sakta men säkert in i det nya Metallica soundet. Lite Soundgarden/Audioslave i Jaymz sång. Lugnaste låten hittills men det betyder inte att låten är direkt lugn. De växlar tempo hela tiden.
Hedeby: RATM sound på introt. Jaymz låter som Chris Cornell i versen. Lite som Ronnie på Load när Jaymz sjunger "Shoot again. I'm not dead yet, shoot again!" Givetvis är det 2 takt i även den här låten.
Knetan: Inga kommentarer.
Bueto: Anthrax intro = gött. Refrängen är världsklass! Den bästa låten Metallica någonsin gjort!!
Ola: Lite långsammare tempo på den här, känns rätt med en gång. Hetfield är grym!
Hysing: Börjar tungt & konstigt med lugn sång! Lugnt tempo sen bär det av igen! Stackars instrument!

8. Sweet Amber (5:24)
Newz-Fredde: Lugnt intro som följs grym speed. Känns som den anonymaste låten hittills. Inget som får en att ryckas med. Nej, inget bra.
Hedeby: Blues intro. Smutsiga gitarrer. Nu åker vi igen! Fick inte bra grepp om den här låten men tung som fan och intressant men ...
Knetan: Blues intro. Jag har blivit mätt, början på albumet är så mäktigt.
Bueto: Trögt intro men sedan tog sig låten till det bättre. Refrängen är inget bra .... dock ursinniga riff.
Ola: Intro? Först undrar man vad som är på gång men så kommer metallriffen, Lars håller inte igen på trummandet. Inget gitarrsolo ännu!
Hysing: Country början som blir överkörd av ett helvete!

9. Unnamed Feeling (7:07)
Newz-Fredde: Följer tidigare mönster av intron. Man har dragit ner tempot ordentligt. Tillbaks till Load, känns dock tyngre men inte samma speed som tidigare på plattan. "Take me away" = tyvärr känner jag detsamma om denna låt.
Hedeby: Distad, ren gitarr i introt. Lite Low Man's Lyric feeling. Bra Jaymz!! Lugnt men ändå inte. Jävligt bra. Lite One feeling.
Knetan: Tung, något långsammare än allt annat hittills.
Bueto: Ingen låt man vill höra live. Denna låt får utföra balladen på skivan. Tung men seg och kommer inte igång.
Ola: Vilket intro, gitarrer och trummor bygger upp stämningen. Lugn refräng men annars jävlig tung. Den här kommer att bli en favorit.
Hysing: Lugnast hittills men ändå inte.

10. Purify (5:13)
Newz-Fredde: Fortfarande anger och speed, men precis låtarna innan är det ganska anonymt. Svår att bedömma, var de första låtarna för lätta att ta till sig?
Hedeby: Helvete vad det går. Va fan är det som händer? Taktbyten hela tiden, arg Hetfield. Jävlar vilken våg av riff och kaggar som vällar över en, världskrig!
Knetan: Inga kommentarer.
Bueto: Högt tempo, bra musik men lite mesig refräng.
Ola: Gåshud under introt tamigfan! Tycker de "hackar upp" låten lite för mycket efter det. Känns som den kunde vara lite bättre. Det tar sig på slutet, den kanske känns bättre efter fler lyssningar.
Hysing: Japp, då smällde det igen! Masslakt! Helt sjukt bra! Kaggar i mer doser!

11. All Within My Hands (8:44)
Newz-Fredde: Ännu en tung inledning, man har verkligen satsat på intros på den här plattan. Växlar mellan snabba och lugna partier. Med två minuter kvar pajar högtalarna, säger väl allt.
Hedeby: Tool. Tung, snabb inledning. Lite softare sång. Skumt parti övergår i typ Korn stuk. Explosion!
Knetan: Högtalarna i konferensrummet gick åt helvete när två minuter återstod. Först nu? Så jävla tungt är det. Jag nämner det igen, jag behöver ny stereo!
Bueto: Mycket hängpukor, bra vers och bra mellanspel. Det dubbla i refrängen kryddar otroligt. Mediokert slut.
Ola: Flera olika stycken vävs ihop i denna låt. För det första är det jävligt hårt, men den här behöver fler lyssningar. Hetfield vrålar "Kill, kill, kill, kill". Nej ännu inget gitarrsolo!
Hysing: Starten är som att bli slagen på käften! Sen lugnar det ner sig! Sen svider det på läppen igen! Svintunga gitarrer! Fy satan! Ännu mer dubbla kaggar! Kill, kill, kill, kill, kill. Spärra in Hetfield, han måste gå på knark!

SUMMERING av album
Newz-Fredde: Var är singeln? Detta är verkligen inget MTV-material! Första halvan av skivan (låt 1-6) är underbar med massor av headbanging och är lätt att ta åt sig. Andra halvan kräver fler lyssningar. Man var ganska mätt efter en sådan grym inledning. Fler lyssningar behövs för att kunna ta sig allt.. Enbart första halvan är värd prislappen, dessa låtar vill jag se live.
Hedeby: Mållös. Jävligt bra. Torr virvel hela tiden. Upp och ner, ständiga taktbyten vilket ger ett jävla drag.
Knetan: Ljudet torrt. Det är verkligen in your face. Gitarrsolo-befriat. Tuuuuuungt och håååååårt och fett.
Bueto: Spelar man denna skiva hemma på en hyfsad stereo får man snart söka en ny lägenhet. Ren rockabilly! Har aldrig hört Metallica så här. Man saknar inte solon. Som Entombed utan skrikig sång. För jävla bra! Hehe, överhettad förstärkare.
Ola: St. Anger tror jag kommer att växa grymt vid flera lyssningar. Som vanligt har MCS gjort det bra som fixat detta med Universal.
Hysing: Helt jävla toksjukt! Dom måste ha knarkat när de gjorde detta! James sjunger eller skriker helt bra! Krävs nog både en andra och tredje lyssning för att fatta nått. Allt är riktigt jävla tungt. Öhhh....?

SLUTORD av MCS Crew
Vilken kväll det blev! Det är ju aldrig fel med gratis öl och pizza :) Lägg då till detta att man fick höra St. Anger, en skiva som verkligen imponerade på samtliga av oss. Folk satt med ett leende på läpparna under stora delar av tiden. Detta var Metallica! Det finns ju andra som skrivit artiklar från tidigare förhandslyssningar och nu förstod man varför dessa artiklar varit så positiva. Efteråt slog vi fast att skulle behöva fler lyssningar för att kunna ta åt sig andra halvan av plattan, detta var bara för mycket på en gång! Kan det inte vara den 10:e juni snart :)

Stort tack till Jonas C. på Universal för inbjudan och ett grymt arrangemang. Vi på MCS kan redan nu utlova att fler spännande saker är på gång i vårt samarbete med Universal. Håll utkik på vår hemsida för du kan räkna med fler stora rubriker inom snar framtid!Bologna 2008
Erik Lyséns repotage från Bologna 2008 som ingår i serien "konsertminnen".

CIOM 2006
Erik Lysén, initiativtagare till projektet Cliff In Our Minds, var med i Småland när minnestenen till Cliff Burtons ära invigdes.

Dublin 2006
Jesper, Hedeby, MetMike och ErCaZ åker till Dublin Irland för att vara med om en trollbindande kväll med Metallica.

Australien 2004
Newz-Fredde och Bueto åkte ner till Australien och gjorde åtta spelningar.

Oslo 2003
Bueto har skrivit ner lite från resan till Oslo och de två spelningarna där.

Summer Sanitarium Tour 2003
Newz-Fredde, Bueto och Hedeby tillbringade tre veckor i USA där de gjorde åtta spelningar på SST2003-turnén.

Tyskland 2003
Vi var fyra stycken som åkte ner till Tyskland för att medverka på de första tre spelningarna på världsturnén.

Förhandslyssning av St. Anger
Vi var ett gäng som fick höra St. Anger hos skivbolaget, fem veckor före skivsläppet. Läs vad vi tyckte.

Swedish Sanitarium Tour 2000
Newz-Fredde, Bueto och Hedeby tillbringade en vecka i bil för att hinna med fyra spelningar i USA.

y2k
Läs om Hedebys turer i USA under milleniumskiftet.

Summer Sanitarium 1994
Läs om Freddes sommar 1994 då han följde Metallica hela tre månader.


© Copyright 1995-2009 Metallica Club Scandinavia