Förstasidan
  Nyhetsarkiv  Medlemmar
  Diskografi
  Historia
  Ordlista
  Vem är vem?  Turné 2008/2009
  Bilder  Bli medlem
  Direktlänk  Reportage
  Försäljning
  Om MCS
  Crew
  FAQ
  Kontakta oss
  CIOM
  TMCC
  Copyright


Summer Shit '94 - Who Gives A Shit


Här kommer min censurerade berättelse om vad som hände när jag hängde på Niclas till USA för att följa Metallica under 3 månader. - Av News-Fredde.

Niclas hade fått reda på att han skulle sköta MetClub under turnén och visade mig listan på spelningar. Jag gick på ungdomspraktik (vilket man bara fick göra i 6 månader) så jag skulle vara arbetslös när turnén drog igång. Efter jag kollat igenom ekonomin bestämde jag mig för att hänga på, detta var typ 3 månader innan avresa. Sista tiden gick enbart åt att plocka fram info, resplaner och försöka lista ut vad man kunde tänkas behöva ha med sig. Detta var bi (before internet) så det var svårare att få fram info. Man skulle vara iväg 3 månader och packningen fick ju inte överstiga ryggsäcken som var på 70 liter.

3 saker som gällde under hela sommaren:
- Niclas hade med sin videokamera och den var med överallt. Jag hatar videokameror! Dock så här efteråt är man glad att den var med, jag behöll över 5 timmar när jag gick igenom allt som filmades denna sommar.
- Vädret var nästintill olidligt bra. Det var den varmaste sommaren i USA på 50 år.
- Jag kan inte sova på flyg, bussar eller i bilar. Nackdelen är att jag inte kan sova medans jag reser. Många nätter sov vi kanske 2-3 timmar på hotellet för att sedan bege oss till flygplatsen och det innebar ju då att jag bara fick dessa timmar medans de andra kunde sova ut på planet.

SUMMER SHIT - 1st leg

940527
Första stopp, Vittsjö! Resan fortsatte sedan till Malmö där jag och Niclas missade bussen till Kastrup med 2 minuter. Det var ingen brådska så vi käkade och fixade band till hans videokamera. Väl på Kastrup lyckades jag bli av med flygbiljetterna, ja alla utom en (Kastrup-Frankfurt) så jag visste inte om att jag blivit av med dem förran jag var i Tyskland. Det blev panik och i sista minuten fick de kontakt med danskarna och jag släpptes ombord på flyget till Staterna. Anlände New Yorks centralstation på kvällen, detta var första gången jag var i New York. Då var man inte så tuff, det var mörkt, man bar på en stor tung ryggsäck och Niclas var inte riktigt hundra på åt vilket håll vi skulle gå. Vi hade bestämt med Anders (som hade anlänt tidigare på dagen) att han skulle fixa hotellrum och att jag/Niclas skulle snika på det. Detta var första gången jag träffade Andy och det blev vänskap direkt. Det var ju tur, vi skulle ju resa ihop under lång tid. Andy var pigg på att gå ut så jag hängde på medans Niclas slappade på hotellet. Vi var tillbaks 3 på morgonen efter bl.a. peep

940528 - (Rehearsal, Buffalo, NY USA)
Det blev inte många timmars sömn då vi skulle med en Greyhound-buss till Buffalo. Vi lämnade New York 9.45 och anlände Buffalo 18.15. Där tog vi en taxi, ett stopp gjordes för inköp av öl, till Darien Lake. När vi kom backstage hade Metallica precis dragit igång rehearsal. Medans Niclas var och ordnade sitt MetCrew-pass lyssnade jag och Andy på rehearsal. Efteråt satte vi upp vårt tält i ett hörn, bakom några trailers. Detta skulle vara vårt basecamp under helgen. Senare på kvällen kom Jaymz och hälsade på, han skrattade gott åt vårt tält. Det var trångt på natten!

940529 - (Rehearsal, Buffalo, NY USA)
Väcktes av "Life is a highway" av Tom Cochran. Niclas fixade fram VIP-pass till mig och Andy. Vi var redan ökända på området, alla kände till killarna som sov i tält. En fördel med detta var att folket i catering lät oss äta där. Det var otroligt varmt och vi hade sol från bar himmel. Både jag och Andy lyckades bränna oss. Darien Lake är en nöjespark och eftersom personal-ingången dit var densamma som backstage-ingången till konserten kunde vi komma in gratis. Väl inne på området var allt fritt. Såg dagens rehearsal. De enda som var där var jag, Niclas, Andy och Peter Mensch! Vad man minns från rehearsal var att Lars ramlade genom ett hål i scenen när han skulle gå av. Ena sekunden var han där och nästa sekund var han borta. Det enda man hörde var en massa svärord på engelska. Turnén kunde ha tagit slut redan här men han klarade sig oskadd.

940530 - Buffalo, NY USA; Darien Lake Amphitheater
Väcktes av "Life is a highway" av Tom Cochran. Tillbringade dagen på nöjesfältet. Att jobba för MetClub innebar att dela ut flyers, papper med info om klubben, när dörrarna öppnades. När det var över mötte jag Patrick (assistant tour-manager) backstage. Han frågade om jag någonsin hade fått ett blåsjobb av en amerikansk tjej, när jag sa nej gav han mig 15 st After-Show pass och sa till mig att gå ut och få det fixat :) Det blev tyvärr inget.

940531
Hängde i Metallica omklädningsrum, duschade och åt vad som fanns kvar i Food & Booze. Gick för en sista gång till nöjesparken. Saken var det att stället var stängt för allmänheten, skolorna i området hade bokat Darien Lake för dagen. Så det var jag/Niclas/Andy och en massa 15-åringar där. Vi fick skjuts av en catering-tjej in till Buffalo. Jag hade varit i kontakt med Sverige och de sa att man skulle skicka min förlorade biljetter till en polare, John, i Detroit. Jag valde då att sticka dit för att kolla om biljetterna hade anlänt istället för att fortsätta till nästa gig. Medans vi väntade på våra bussar gick vi och såg Beverly Hills Cop 3, fy fan vad dålig. Sedan blev det en blues-bar, det enda stället vi kunde hitta som var öppet. Vid midnatt satte jag mig på bussen till Detroit och Niclas/Andy på bussen till New York.

940601 - Holmdel, NJ USA; Garden State Arts Center)
940602
940603 - Quebec City, Quebec Kanada; Hippodrome
Spenderade 3 dagar i Detroit men inga biljetter dök upp.

940604 - Barrie, Ontario Kanada; Molson Park

Hade bestämt mig kvällen innan att det inte var någon idé att vänta på biljetterna längre utan det var dags att ge sig ut på turné igen. Tog en Greyhound till Toronto, väntade en timme och sedan vidare till Barrie (ligger 1 timme norr Toronto). Träffade en kille på bussen som sedan hjälpte mig att ta mig till Molson Park. När jag kom backstage såg jag Bob Bender (security) så jag frågade om Niclas/Andy var där. Nej svarade han, de kunde inte ta sig ända från Quebec till Barrie på en dag. Toppen, nu var man i Kanada helt själv och där fanns ingen som man kände. Efter konserten började en kille, Dave, att snacka med mig. Han kände igen mig från Buffalo så jag hängde på honom och hans vänner. En av dem visade sig vara Otto Weyer från Detroit, killen som hade filmat ett par av låtarna i Cliff 'Em All. Tillsammans lirade vi biljard och arcade som fanns backstage. De gav mig sedan skjuts ner till busstationen.

940605 - Syracuse, NY USA; State Fair Grandstand
Spenderade 3 timmar utanför stationen tillsammans med 25 andra som hade varit på konserten. Greyhound till Toronto. Greyhound till Buffalo. Greyhound till Syracuse. När bussen närmade sig Syracuse passerade vi arenan, jag tyckte att det inte verkade långt och började gå dit. Jävla misstag, passerade flera skumma områden men det gick bra. Dock tog det 90 min att ta sig dit och jag skulle få blåsor på hälarna. De första jag såg när jag kom till parkering utanför arenan är Niclas/Andy, de är ute och snikar efter öl. Det visade sig att om man frågade någon om man kunde få köpa en öl så gav de dig en gratis, för de var på bra humör inför konserten. Minns ej var vi spenderade natten.

940606
Fråga mig inte hur vi kom till busstationen i Syracuse dock minns jag att vi hade ett helt gäng öl med oss, troligen från kvällen innan och F&B. Andy/Niclas började supa upp dem medans vi väntade på bussen till Philadelphia. Anlände Philly på kvällen där vi bytte buss för att komma till Allentown. Väl framme ösregnade det och vi tog in på hotellet som låg bredvid busstationen. Det visade sig att det var samma som MetCrew och förband bodde på.

940607 - Allentown, PA USA; Fairgrounds
Vaknade med halsont, hade dragit på mig en ordentlig förkylning som skulle sitta i 2 veckor. Vid det här laget delade vi inte ut flyers själva längre, utan vi fixade folk som gjorde det åt oss, som betalning fick de After-Show pass. Utanför arenan träffade jag och Andy en brud som började visa upp nakenbilder på sig själv. De här galna i USA. Under konserten träffade en av raketerna, under Enter Sandman, taket på scenen och åkte rakt ner bland publiken. Ingen kommer till skada. På After-Show träffade vi en tjej som gav oss skjuts till nästa arena.

940608 - Long Island, NY USA; Jones Beach Amphitheatre
Vi var framme tidigt tack vare skjutsen. Då vi inte hade fått någon sömn under natten slog vi läger backstage och sov några timmar. Mest irriterande var att det fanns fullt med småkryp, något större än knott, överallt. MetCrew var förberedda och hade massor av sprejburkar med insektsmedel som höll småkrypen borta. Jag gick till arenans sjukstuga för att få dem att skära hål på den enorma vattenblåsa jag hade på ena hälen (minne från Syracuse). De vägrade, jävla idioter, och det blev en massa bandagering istället. En rolig detalj med arenan är att själva scenen är ut i vattnet så om man skulle gå backstage under konsert fick man gå i en tunnel under alltihop. Såg 20 minuter av konserten från scenen, fan vad ljudet var dåligt därifån.

940609
Tog lokaltåg in till New York på morgonen och checkade in på Carter Hotel. Sov på hotellet hela eftermiddagen. På kvällen gick vi ner till Madison Square Garden för att kolla in läget, det var Stanley Cup-final mellan New York Rangers och Vancouver Canucks. Sedan gick jag och Niclas till den lokala irländska puben och såg matchen på TV. Rangers fick stryk med 6-3. Coolast på stället var en äldre man i kostym som stod och headbangade åt musiken som spelades i baren. När vi kom hem halv två på natten berättade Andy att vi hade synts på TV, under ett reportage från MSG innan matchen.

940610 - Essex Junction, VT USA; Champlain Valley Expo
Gick upp klockan 4 på morgonen för att hinna med bussen till Burlington. Ännu en heldag på en Greyhound. Det roligaste som hände denna dag var när Suicidal Tendencies fick tag på 2 golfbilar och började härja med dem. Mike Clark körde nästan över Andy. På After-Show fick Niclas tag på 2 brudar som kunde skjutsa oss till nästa konsert. Saken var den att de satt och festade hela vägen till Boston. Det blev bara ett stopp, när de behövde fylla på sina groggar!

940611 - Mansfield, MA USA; Great Woods
Anlände Great Woods mycket tidigt så vi bestämde oss för att åka ut till kusten och hitta en bra strand. Föraren var smart och parkerade i sanden. När vi sedan skulle åka tillbaka hade bilen sjunkit ner och vi kom inte loss, det blev till att ringa AAA. Idag anlände Sophie från Frankrike, vän till Niclas, som skulle resa med oss under resten av turnén.

940612 - North Swanzey, NH USA; Cheshire Fairgrounds
Vi vaknade upp 2 på eftermiddagen. Nu var det kris, hur skulle vi ta oss till nästa konsert? Vi fick ta bussen in till Bostons flygplats och där hyrde vi en bil. Vi anlände Cheshire precis när Metallica skulle gå på. En bit in på konserten fick de sedan bryta för Jason drabbades av dålig blodcirkulation i ena handen. Efter 30 minuter kom man ut igen och körde ett förkortat set. Vilken dag!

940613
Vi drog ner till Philadelphia under dagen, där tog vi in på motell och söp upp ölen vi hade tagit i F&B kvällen innan. Andy flippade ur.

940614 - Philadelphia, PA USA; Mann Music Center
Vi stack och gjorde vår tvätt på förmiddagen. Vad vi inte visste var att vi hade hamnat i ett område där nästan bara svarta bodde. Medans vi väntade på tvätten satt vi i en bar och drack öl. Niclas gav bort tältet till en liten tjej som blev överlycklig. Vi hade inte använt det sedan första helgen i Buffalo och nu var vi så vana vid att bo på motell.

940615 - Mechanicsburg, PA USA; Williams Grove
Här var det otroligt varmt, de hade till och med en pool backstage. Andy hade snackat med E.V. i Danzig och han hade berättat att Alice In Chains inte kunde komma med på andra delen av turnén pga av knarkproblem. Meningen var att AIC skulle ta Danzig:s plats. Jag och Andy tömde ST:s trailer på öl då de hade stuckit direkt efter sitt gig. Vi tömde en 1-gallon (3.8L) plastkartong och fyllde den med Heineken. Den drack vi sedan upp under Metallicas konsert. Jag åkte nästan fast för rattfylla på väg till vårt hotell.

940616
Vi tillbringade dagen på ett nöjesfält, Hershey Park.

940617 - Middletown, NY USA; County Fairgrounds
Infektionen i min kropp hade nått sin topp, jag satt bara och hängde under hela dagen. Jag var inte på gott humör. Dagens höjdpunkt, ett par som hade sex i publiken! Efter konserten satt vi och väntade på att Metallicas lastbilar skulle komma iväg. Vi var osäkra på hur man skulle köra för att komma till Cleveland. Försökte hänga på dem så gott det gick, de körde som dårar.

940618 - Cleveland, OH USA; Blossom Music Center
Vi körde stora delar av natten. Eftersom vi tyckte att vi låg lite efter i tid lät vi Andy köra. Det blev inte mer än en timme, sedan blev han stoppad av snuten. Andy hade kört över hela vägen och då han inte hade sitt körkort med sig fick han låna mitt, vilket han gav till snuten! Som tur var löste det sig utan några problem, troligen för att vi var från Sverige och att snuten gillade Metallica. Sedan tog Niclas över körandet.

940619 - Cincinnati, OH USA; Riverbend Music Center
Vad skönt, jag kände mig frisk igen. Perfekt timing för jag och Andy blev bjudna på fest efter konserten. Patrick sa till oss att Metallica skulle ha fest på sitt hotell och vi var välkomna. När vi kom till hotellet satt Mike C och Rocky från ST i lobbyn med ett par brudar som bodde på hotellet. Vi satte oss med dem och efter ett tag gick en av brudarna iväg och kom tillbaks med ett 24-pack med Budweiser. Brudarna frågade vad vi gjorde, de visste inte vilka ST var, och då berättade Mike C plötsligt att Andy lirade gitarr och jag var deras turnémanager. De köpte historian. När sedan Metallica anlände drog vi upp till ett förutbestämt rumsnummer, knackade på dörren och blev insläppta. På den här festen var det, förutom jag och Andy: Lars, Jaymz, Patrick, Mike C, Rocky och ett gäng brudar. Jag blev ordentligt packad. En av de få sakerna jag kommer ihåg var när Lars snackade lite svenska och hur han tyckte det var skitbra att ha ett "eget" språk som inga andra i rummet förstod. Festen slutade på morgonen. Andy lyckades ramla och slå i huvudet när vi kom tillbaks till vårt rum, då det var i fyllan kände han inget.

940620
Andy vaknar med huvudvärk och en ordentlig bula. Vi körde till Detroit och när vi anlände på eftermiddagen ringde vi John. Han mötte upp oss och vi drog hem till Yaya, killen vi skulle bo hos de närmaste dagarna. Sedan åkte vi ut till flygplatsen och lämnade tillbaks hyrbilen som vi hade haft sedan Philadelphia.

940621 - Detroit, MI USA; Pine Knob Music Theater
Åkte med Yaya och hans flickvän (numera fru) till Pine Knob. Publiken är lite knäpp i Detroit, de som har ståplats gillar att riva upp gräset och slänga det på de som har sittplats. Ibland når grästuvorna även scenen. Danzig fick ta emot en hel del men Glenn bara slängde tillbaks tuvorna.

940622 - Detroit, MI USA; Pine Knob Music Theater
Andra dagen på Pine Knob. Det mesta var detsamma. Metallica ändrade lite i setlistan. Man spelade Battery, vilket var första och som det skulle visa sig enda gången under sommaren. Glenn Danzig kom in och gästspelade under Last Caress. Efter konserten tömde Niclas och Andy hela F&B på öl, det var så mycket att de fick sno en skottkärra för att få med allt. Sedan stod vi på parkeringen och drack, det var bra stämning!

940623
Tim McGlinchey dök upp tidigt hos Yaya för att hämta oss. Tim pluggade i Grand Rapids (nära nästa konsert) och där hyrde han ett hus tillsammans med 3 andra killar. När vi kom fram var ingen hemma och Tim var tvungen att sticka inom sitt jobb. Han lämnade ett meddelande till de andra att inte bli rädda när de kom hem och fann 4 från Europa i huset! Vi var dock inte till besvär för vi sov hela dagen, att vara på turné tar på krafterna. Sedan stack vi till ett ställe som hette Sweden House för käk, det skulle vara lite svenskt men de hade inte köttbullar. På kvällen drog hela gänget ut för att kolla nattlivet i Grand Rapids. Vi hann med ett par ställen och de var hyfsade. Andy hann bara kolla ett ställe.

940624 - Ionia, MI USA; Ionia Free Fair
Idag fick vi det första regnet på vår resa och det kom i massor. Ionia Free Fair är bara ett stort fält där man hade satt upp en scen och med allt regnet blev det en leråker. Tillbringade nästan hela kvällen i catering, man hade nog blivit kräsen efter 4 veckor med sol och värme.

940625 - Des Moines, IA USA; State Fairgrounds
Det var äntligen dags att börja utnyttja Delta Airlines. Vi hade införskaffat flygpass vilket gav oss rätten att flyga så mycket stand-by som det bara var möjligt under 2 månader. Premiärflyget blev Lansing-Cincinatti-Des Moines. Dagens stora händelse var att Mike Muir (sångare ST) vurpade på scenen och slog upp ett stort sår på vänster knä. Det hade regnat lite så det var halt på scenen, vilket inte passade med hans scen-stil. Han genomförde giget med blod rinnande ner för benet och efteråt fick de sy honom.

940626 - Somerset, WI USA; River's Edge Park
Vi hyrde bil och körde till dagens gig, Somerset. River's Edge Park ligger utmed Mississippi, du kan hyra traktordäck och åka nerför floden. Backstage fanns det en pool med rutschkana. Metallica anlände med helikopter, det berodde på att Somerset ligger i ingenmansland. Mike M var på scen trots skadan men genomförde giget sittande i en soffa. Det såg rätt roligt ut när en kille som har sådan energi tvingades att sitta ner.

940627 Des Moines-Cincinatti-St Louis.
Det blev en riktig day-off. När vi kom till St Louis tog vi in på motell, gick ut och åt och sedan i sängs.

940628 - St Louis, MO USA; Riverport Amphitheatre
Jag och Niclas hade övertalat Andy att han skulle klippa av sig sitt långa hår. Han var trött på det och när man är på turné blir ibland det yttre lite eftersatt. När vi väl kom till frisören började han tveka lite men lät sig bli kortklippt. Niclas blev utslängd från F&B då man ansåg att han hade fått tillräckligt med öl i sig. Andy blev kallad "drunken Swede" då han hade lite svårt att gå ner en korridor, vinglandes från vägg till vägg. Efter strul fick vi skjuts av en av de lokala vakterna tillbaks till motellet. Vi åkte bak på hans pick-up.

940629 - Columbus, OH USA; Polaris Amphitheatre
St Louis-Cincinatti-Columbus. Kan inte komma på något som hände denna dag, endast att Tim och Otto var där.

940630 - Columbus-Cincinatti-Milwaukee
Bagaget var borta! Vi gick och anmälde det och då visade det sig bara att Delta inte hade hunnit skicka med bagaget med vårt flyg utan det skulle anlända senare. Vi tog in på ett motell nära flygplatsen. När vi sedan gick ut för att leta efter ett ställe att äta stannade en snubbe med en pick-up och började snacka med oss. Killen hette Ron och han hade sett oss tidigare på turnén. Ron pysslade med svarta-börsen, biljetter och tröjor. Då han hade en bil och kunde skjutsa oss runt brydde vi inte oss om hans yrke. Dessutom visade det sig att han var jävligt schysst. Vi lät han bo på vårt rum.

940701 - Milwaukee, WI USA; Marcus Amphitheatre
Jag såg endast 1 1/2 låt med Metallica idag. Varför? Milwaukee Summer Fest som hölls i anslutning till Marcus. Det är en festival som pågår under några veckor och på helgerna finns det flera scener med uppträdande. Jag tänkte bara gå dit och ta ett par öl men det blev hela kvällen. Stället svämmade över med brudar! Såg Collective Soul som just då hade slagit igenom i USA och visades flitigt på MTV.

940702 - Indianapolis, IN USA; Deer Creek Music Center
Vi fick skjuts av Ron i hans pick-up. Jag, Andy och Niclas låg på flaket hela resan, 5 timmar. Lyckades bli utslängd från catering av en lokal vakt, som påstod att man var tvungen att bli eskorterad in där av en MetCrew. Hade inte mer än kommit ut förrän Bruce (merchendise) kom gående och jag frågade om han kunde eskortera mig. Varfan då för undrade han? För att komma in i catering, svarade jag och han bra skakade på huvudet. När vi kom in sa Bruce till vakten att jag vad med honom och sedan gick han bara där ifrån. Vi blev inbjudna till en ny efterfest med Metallica. Dagens medverkande var jag, Andy, Niclas, Tim och Otto + Kirk, Lars + Rob Trujillo, Mike C och Rocky från ST. När jag kom in på rummet, där festen hölls, hörde man Kirk skrika: Det är den svenska Peter Mensch och alla vände sig om och glodde på mig, pinsamt! På något sätt hade jag blivit Peter Mensch, fråga mig inte hur. Själv tycker jag inte att jag liknar honom det minsta. Möjligen hade det spridit sig vem som verkligen var hjärnan bakom den svenska turnén :) Jag var den som alltid fick läsa kartor och kunde flygtiderna utantill. Vi blev alla ordentligt packade.

940703 - Chicago, IL USA; World Music Theatre
Vi vaknade upp sent och kunde inte hitta Andy. Niclas blev orolig att han inte skulle hinna till dagens gig och frågade ST, som även de var sena, om han kunde få åka med deras turné-buss till Chicago. De sa att det var ok och han försvann iväg, smart drag för vi skulle verkligen bli försenade. Det tog en stund att lokalisera Andy och komma iväg. När vi väl nådde Chicago visste vi inte var arenan låg utan började köra in i stan, inte så smart. Det visade sig att arenan låg söder om Chicago så det blev till att vända om och vi hade förlorat 2 timmar. Idag var det sista konserten för Danzig på denna turnén och man hoppades på något riktigt coolt. Glenn kom ut och körde London Dungeon och Green Hell/Last Caress tillsammans med Metallica. Sedan kom även ST ut och alla 3 banden körde So What. Vilken avslutning till första delen på turnén!

TOUR BREAK
940704 4th of July, nationaldagen
Vi gick på Hooters, blev utslängda när de stängde. Vi gick på Hard Rock Café, blev utslängda när de stängde. Vi gick på Planet Hollywood, blev utslängda när de stängde. Vi gick på Excalibur (lokal nattklubb), jag och Niclas var sist hem (4 på morgonen).

940705 Chicago-Salt Lake City
Vi hade bestämt oss att spendera breaket i Los Angeles. När planet närmade sig SLC var vädret dåligt (vind, åska) och kön var lång för att landa. Det tog över 1 timme innan det blev vår tur att gå ner men ju närmare marken planet kom desto mer vinglade det på. Piloten avbröt landningen och började stiga igen. Vid det här laget började folk spy till höger och vänster, det var gott om luftgropar. Själv tyckte jag att det var ganska roligt, jag älskar berg-och-dal banor. Piloten meddelade att vi nu skulle flyga till Idaho Falls istället. Dock tog det bara 15 minuter innan han meddelade att bränslet började ta slut och vi skulle behöva göra en nödlandning på ett militärt flygfält, Hill Airforce Base. Ovanpå allt svimmade en snubbe och slog i huvudet. Väl nere på marken kom en ambulans och hämtade killen medans militären fyllde på tankarna. När allt var klart visade det sig att vädret hade lättat över SLC så vi kunde nu flyga tillbaks dit. Vi fick ta in på ett hotell för att alla planen till Los Angeles var nu fulla.

940706 Salt Lake City-Los Angeles
Vackert väder idag! På LAX såg vi Vince Neil, han stod och snackade i telefon. Vi tog in på ett motell som ligger på gränsen mellan Santa Monica och Venice Beach, knappt 2 kvarter från stranden. Jag och Niclas drog ut och festade på kvällen. Niclas t.o.m. vällte ett ställe.

940707
Niclas hade lovat Rob (ST) att ta kontakt med honom när vi var i LA så vi gav oss ut och letade efter hans morsa! Niclas hade bara adressen till henne. Det bästa var att hon släppte in 3 svenskar i sitt hus och medans hon försökte få tag på Rob i skivstudion tog hon fram flera ex av Bass Player och gav oss, Rob var på framsidan. Hon fick fram ett meddelande till honom så på kvällen kom han till vårt motell och plockade upp oss. Han gav oss en rundtur i Santa Monica och visade var de coola ställena låg. Jag, Andy och Niclas gjorde sedan en pub-runda i Venice. Lyckades tappa bort de andra på natten. Sprang på en kille från Umeå som inte gillade min AIK-tröja. Snackade med en snut (off-duty) om brudar med sportbilar. På väg "hem" mötte jag Andy och han hade Niclas i släptåg.

940708
Tog det lugnt (vilket innebar slappa på stranden och flumma runt i Santa Monica/Venice Beach).

940709
Tog det lugnt. Niclas drog till en reggea-klubb, Kingston, men blev inte insläppt. De hade något emot färgen på han skinn.

940710
Kanske den bästa dagen i mitt liv? Sverige hade ju mot alla odds tagit sig till kvartsfinal mot Rumänien. Några kvarter från vårt motell ligger en engelsk pub, Cock 'n Bull som visade nästan alla matcher live på tv så jag gick ner dit. Där satt jag, själv, tillsammans med ett 30-tal engelsmän och kollade matchen. 15 minuter in i matchen undrar en av dem om jag är från Sverige, ja svarade jag. Sedan spred det sig runt att det satt en svensk i baren. Det blev ryggdunkningar när "vi" tog ledningen med 1-0 och mindre väl valda ord när de utjämnade. Förlängningen var en lång pina, för att inte prata om straffarna. När det var avgjort kom alla upp till en och gratulerade och det bjöds på öl. Senare på eftermiddagen stack vi hem till Rob. Infectious Grooves skulle spela in delar till en musikvideo och han hade bjudit in oss. Efter de var klara blev det fest hela natten.

940711
Rob dök upp tidigt och hämtade Niclas, de skulle surfa (något som de sedan gjorde varje morgon). Tog det lugnt.

940712
När jag kom till Santa Monica Pier spelade man in en mini-serie med James Earl Jones där. Stannade och kollade ett tag. På kvällen blev det en ny pub-runda.

940713
Vi fick ett tidigt telefonsamtal från Martin (Expressen), han var eld och lågor om dagens semifinal mellan Sverige och Brasilien. Han undrade om vi ville dela en bil och dra ut till arenan, Rose Bowl. Jag och Andy hängde på. Precis innan matchen började köpte vi biljetter på svarta-börsen för $100/styck. De var kategori 1 och kostade egentligen $300/styck. Tyvärr förlorade "de" ju och matchen var inget vidare men det var en enorm känsla att vara på plats. Efteråt stack vi inom Hollywood och käkade. Andy visade huset där Nightmare on Elm Street hade spelats in.

940714
Tog det lugnt.

940715 - Los Angeles-Seattle
Hyrde bil och drog ner till stan. Downtown i Seattle är jävligt cool på något sätt, svårt att säga vad det är men jag gillar det. Lyckades få parkeringsböter. Vi stack och kollade in huset där Andy hade bott när hans farsa var stationerad i Seattle, pilot för SAS.

SUMMER SHIT - 2nd leg

940716 - (Rehearsal, Vancouver, BC Kanada)
Körde upp till Vancouver under dagen. Kollade in rehearsal, inga överraskningar. Vi sov 5 pers på ett singelrum hos YMCA, det var trångt!

940717 - Vancouver, BC Kanada; Thunderbird Stadium
Tillbringade dagen i downtown Vancouver. Mötte Robert Reisinger för första gången, han reste med 3 andra tyskar och skulle vara med under resten av turnén. Det var premiär för Candlebox, istället för Danzig. De hade kommit med för att de hade en stor hit och Lars gillade dem, de sög ordentligt. Det började regna strax innan Metallica skulle dra igång. Någon lyckades komma upp på scenen och sno en gitarr, jag såg aldrig hur det slutade för honom.

940718
Under natten hade det varit inbrott i hyrbilen! Någon hade slagit sönder höger framruta och rotat igenom bilen. Det tog hela förmiddagen att ordna till allt men alla var mycket hjälpsamma. Till att börja med hade några byggarbetare upptäckt inbrottet när det kom till jobbet så de hade haft ett vakande öga på bilen tills vi dök upp. Ett flertal förbi passerande stannade och kollade om allt var ok när vi höll på som bäst med att sopa upp alla glasskärvor. Efter samtal med hyrfirman berättade de exakt hur vi skulle gå tillväga. Tyvärr är inbrott vanligt i Vancouver, de skyller på amerikanare med knarkproblem. De åker över gränsern i försök att fixa snabba pengar. Det var bara att ringa till polisen så tog de en anmälan. Innan vi stack tillbaks till USA var vi inom en glasfirma men då vår bil var av senaste årsmodell hade de inte rutan på lager, de fixade en provisorisk ruta med plast och tejp. På hyrfirman var det sedan inga problem att lämna tillbaks bilen, vi var helförsäkrade.

940719 - Seattle, WA USA; Seattle Memorial Stadium
Under dagen dök Magnus Johansson och Rickard Norrman upp, de skulle vara med de närmaste 4 veckorna. Cool arena, användes för amerikansk fotboll. Under So What kom ST upp på scenen, jag tror inte det var planerat. På After-Show lät jag Metallica signera min parkeringsböter, de såg lite förvånade ut först men sedan skrattade de bara.

940720 - Portland, OR USA; New Portland Meadows
Seattle-Portland. Det var olidligt varmt och man gjorde inget under hela dagen. Efteråt hade man en grym backstage. Det fanns tält med strippor, arcade-spel och basketkorg. Jason stod länge och spelade basket med Martin.

940721 - Portland-San Francisco
Idag märktes det att vi var för många som reste ihop, 8st. Tog evigheter innan vi ens kom ifrån flygplatsen i SF. Under eftermiddagen körde vi omkring lite i stan och det var lika backigt som man hade sett på tv. Vi bodde hemma hos en polare till Magnus i Oakland. På kvällen var vi ute med honom i Berkley och vi träffade på ett flertal svenska au-pairs. Efterfest hos snubben.

940722 - San Francisco, CA USA; Shoreline Amphitheater
Det var fullsmockat på dagens gästlista, hemmagig. När jag kom gående backstage kom plötsligt en snubbe upp till mig och frågade om jag var Peter Mensch, nej svarade jag. Berättade att jag var från Sverige och det visade sig att han från början var från Norge men hade bott i USA under längre tid. Vi söp till det ordentligt och Martin blev förbannad på sin hyrbil! Jag sprang runt i en timme och försökte hitta Dr.Pepper åt Mike M men ingen lycka. När vi skulle tillbaks till hotellet hade vi bara en nykter förare och två bilar, då erbjöd sig Mike M att köra den ena (vår)! Som reseledare fick jag sitta fram och ge anvisningar. Det var den värsta bilfärd jag varit med om. Han körde som en galning och när någon frågade om han verkligen hade körkort svarade han att det hade blivit indraget. Jag och Rickard (förare i den andra bilen) gjorde hi-5 när vi låg och körde bredvid varandra, i över 100km/h. Vi kom fram oskadda till hotellet.

940723 - Sacramento, CA USA; Cal Expo Grandstand
Träffade Ron McGovney på After-Show. Från ingenstans kom plötsligt Kirk upp och började mucka med mig, på skoj. Jag somnade nästan när vi sedan körde tillbaks till Berkley, då blev man skraj.

940724 - San Bernadino, CA USA; Blockbuster Pavilion
San Francisco-Los Angeles. Vi checkade in på det kända motellet, Saharan Motor Hotel i Hollywood. Det har varit med i ett flertal filmer. Ute på Blockbuster var det en lugn dag. För första gången denna turné var Fight (Rob Halford) med, de gjorde bara ett fåtal för de var i studion och spelade in en ny platta. Mike M kom i bråk med en kille i publiken och han var riktigt sur. Jag var backstage senare på kvällen och då kom han gående emot mig, jag kände till att han var på dåligt humör så jag tänkte inte säga något men precis när vi möttes sken han upp och gav mig en hi-5. En av Metallicas buss-chaufförer bjöd in mig och Andy i bussen då vi undrade hur de såg ut inuti. De är väldigt lyxiga.

940725
Tog det lugnt under dagen. Martin var och intervjuade Slash på eftermiddagen. På kvällen var vi på Whiskey-Go-Go i Hollywood och såg Downset. De är jävligt bra. Det var rätt roligt för vi (vita killar) var i minoritet då det fanns gott om hispanic gäng-medlemmar på plats. Martin var i extas under spelningen vilket inte gillades av de andra i publiken men det hände som tur var inget.

940726 - Dominguez Hills, CA USA; Festival Field
Festival Field var just som namnet säger ett fält och för att det göra det ännu sämre var underlaget grus. Det blev ordentligt dammigt mot kvällen. Ikväll var det gott om vänner till oss där. Det var några svenskar som pluggade i LA som Niclas kände. Bandet Drown som Martin kände var där. Ron hade flugit in från Texas för att hälsa på sin syster och gå på konserten.

940727 - Phoenix, AZ USA; Desert Sky Pavillion
Los Angeles-Phoenix. Min födelsedag!! Idag nådde termometern upp till 40 grader. En radio-station hade en pub backstage så de andra bjöd mig på öl hela kvällen och jag blev ordentligt berusad. När jag var uppe på dansgolvet efter giget undrade Patrick vad som egentligen pågick och jag berättade att jag fyllde år. Då förgav han mig för mitt uppförande. Jason hade en privat fest på Desert Sky med bl.a. släktingar från Michigan på plats. Senare har jag fått berättat för mig att jag också var på denna fest men jag låg utslocknad på en soffa. Pinsamt!

940728
Dåligt väder, severe stormwarning. Till en början märkte man inget och sedan drog det igång. Det började blåsa och på 5 min blev den blå himlen brun av all sanden som for omkring. När vinden lagt sig något kom regnet. På kvällen gick vi för att se Rollins Band, Martin hade fixat in oss på gästlisten, men när vi kom dit var allt försenat (vind, regn) och efter en halvtimme gav vi upp och begav oss tillbaks till motellet.

940729 - Park City, UT USA; Park West
Phoenix-Salt Lake City. Konserten hölls längst ner i skidbacken. Alltid trevligt med lite annorlunda spelplatser än de tråkiga amphitheatres. Sov över i Park City som visade sig vara en liten trevlig stad.

940730 - Las Vegas, NV USA; Sam Boyd Silverbowl
Salt Lake City-Las Vegas. Äntligen dags för Las Vegas. Redan på flygplatsen började de en-armade banditerna. Martins och Roberts bagage hade försvunnit. Vi tog in på motell direkt. Jag kommer inte ihåg något från spelningen. Vi spenderade hela natten på Sahara, för det låg närmast och de hade en stor skylt utanför som sa Heineken $1. Japp, en dollar för en flaska Heine. Paradiset! Det gick bra för Martin som var +$700 ett tag men förlorade allt senare på morgonen.

940731 - San Diego, CA USA; Brown Airport Field
Ron skjutsade oss til San Diego. Konserten hölls på ett stort fält, segt. Fight var tillbaks. Pamela Anderson var på besök efter konserten, jag såg aldrig henne :( Själva satt vi och festade i en trailer med lite brudar.

940801 - San Diego-Los Angeles-Las Vegas
Day-off och vi ville inte åka till Albuquerque så vi bestämde oss för att flyga upp till Vegas igen. Där tog vi in på samma motell. På kvällen åkte vi ner till Strippen för att kolla in andra casinos men ölen var mycket dyrare där. Niclas tog sig ett dopp i en pool, med kläderna på, tyvärr kommer jag inte ihåg vilket casino det var på. Sedan åkte vi igenom halva stan för att komma till en stripjoint som skulle vara bra, dock hade vi inte råd att komma in efter vi betalt för taxi-resan. Det fick bli Sahara igen, där hade man råd med ölen.

940802 - Albuquerque, NM USA; UNM Stadium
Las Vegas-Salt Lake City-Albuquerque. Jag och Magnus gick till McDonalds och handlade för hela gänget, 8 pers. Personalen undrade nog vad vi var för några. Ett gig som jag inte minns mycket av men jag hade roligt.

940803 - Denver, CO USA; Fiddlers Green Amphitheatre
Trots att vi var uppe tidigt kom vi inte med första planet ut från Albuquerque. Det innebar att vi inte skulle hinna fram till Denver och giget i tid. Mot vår vilja fick vi tillbringa en dag till i stan. Vi bara tog in på ett motell och slappade hela dagen, antingen framför tv:n eller i poolen.

940804 - Albuquerque-Dallas
Ron kom och plockade upp oss på flygplatsen. Sedan drog vi hem till honom, vi skulle bo där under vår vistelse i Dallas. På eftermiddagen var vi på Wet 'n Wild, en vattenpark. Alla fick chansen att visa upp sina muskolösa kroppar. På kvällen var vi hemma hos en polare till Ron, Eric. Han hade en pool och jacuzzi så vi var där halva natten. Dessutom hade han ett plantage med olagliga plantor i trädgården.

940805 - Dallas, TX USA; Starplex Amphitheater
På förmiddagen stack vi till Southfork Ranch, där tv-serien Dallas spelades in. Egentligen var det bara utomhus-scenerna som spelades in här och resten i Hollywood. Själva huset var mycket mindre än vad jag hade räknat med. Det var fräckt att gå vid poolen på baksidan, här minns man ett flertal bröllop som alltid slutade med slagsmål och där åt familjen Ewing ofta frukost. Det visade sig att Starplex låg i ett lite sämre område i Dallas. Filip hade kommit över under dagen och väntade utanför arenan då snuten hade stannat och plockat upp honom. De hade sagt till honom att här kunde han inte stå och kört honom till ett café.

940806 - Austin, TX USA; South Park Meadows
Dallas-Austin. Det var bara en massa strul idag. Jag och Rickard blev utslängda från ett hotellet där vi hade sovit efter festandet kvällen innan. Vi hade bara Rons beeper-nummer och han svarade inte. Efter timmar på flygplatsen fick vi ingen hyrbil, Rickard hade sitt flygpass hemma hos Ron. När det väl drog ihop sig tog jag flyget ner till Austin ensam och lyckades komma fram till arenan klockan sju. Allt strul gjorde att man var helt slut och det hände inget. När konserten var över gav Ron oss skjuts tillbaks till Dallas flygplats.

940807 - Houston, TX USA; Raceway Park
Dallas-Houston. Kommer bara ihåg 2 saker om detta ställe. För det första var det en evighet mellan ingången och scenen. För det andra blev det bråk mellan Rickad och ett gäng fransmän som hade börjat följa turnén.

940808 - Houston-Dallas-Oklahoma City
Det blev en enda lång dag på flygplatser. Jag och Niclas kom först med det allra sista flyget till OC (sent på kvällen), de andra hade kommit med flyget som hade gått några timmar tidigare. Dock var det skönt på ett vis, för första gången på ett bra tag var man lite för sig själva och vi tog ett par öl och bara snackade. När vi sedan kom till OC hade de andra fixat motell och det tillhörde verkligen ovanligheterna att ha saker och ting serverade när man anlände.

940809 - Oklahoma City, OK USA; Fairgrounds Arena
Vi drog ut och shoppade, fick även håren klippta. På konserten dök Ron och ett par polare upp. Kvällens begivenhet var att Jerry Cantrell kom upp på scenen och körde en låt med Metallica, For Whom The Bell Tolls. Fan att Alice in Chains inte kunde ha varit med istället för one-hit-wonder Candlebox. Vi hade fest på hotellet efteråt.

940810 - Kansas City, MO USA; Sandstone Amphitheater
Oklahoma City-Dallas-Kansas City. Fick 2 timmars sömn och sedan blev det flygplatser. Grabbarna i ST började kalla mig för Little Pete (Peter Mensch?) och Andy för Big Red (röd i ansiket när han blev full). Efter konserten var vi på IHOP och Anders flippade ur.

940811 - Kansas City-Cincinatti-Pittsburgh
Ännu en dag på flygplatser, vi hade inte samma flyt som tidigare då vi kom med alla de tidiga flygen.

940812 - Pittsburgh, PA USA; Star Lake Amphitheater
Vi drog ner till stan. Kommer du från söder kör man genom en tunnel och när man kommer ut på andra sidan ser man hela downtown. Det är jävligt fräckt för på andra sidan tunneln är det öppna landskap med skog och sedan kommer man direkt till downtown. Efter ett par timmar i skivaffärer stack vi till Star Lake.

940813 - Saugerties, NY USA; Woodstock 25 Years
Pittsburgh-Atlanta-Baltimore. Idag var det egentligen Woodstock festivalen men vi drog inte dit, Martin och Rickard var där. Själva spenderade vi hela dagen på flygplatser. När vi kom fram till Baltimore fixade en som arbetade på flygplatsen rabatt åt oss på Sheraton! Den natten sov man lyxigt.

940814 - Washington, D.C. USA; Merriweather Post
Idag regnade det ordentligt, mud-slides, så man satt backstage och drack öl. Efter konserten var det en ordentlig fest. Festen var spontan och bestod av alla europeer. Saken var den att fransmännen hade en van och körde runt med, de hade tejpat Frogs on Tour på sidan. I fyllan kom jag på att jag hade precis likadan tejp i ryggsäcken så jag och Andy ändrade lite i texten. Vi skrev Fags on Tour och Andy poserade framför bilen medans jag tog en bild. Vi var inte populära hos fransmännen efter det men vem fan brydde sig, de var ju inte kloka i huvudet. Plötsligt fick jag/Andy för oss att vi skulle vidare så Filip gav oss skjuts till flygplatsen, med oss hade vi en back öl! På flygplatsen tappade vi backen och då lät vi den bara ligga, sedan glömde Andy alla våra handlingar (flygpass och pass) men vi fick tillbaks dem precis innan vi gick på planet.

940815 - Baltimore-Atlanta-Charlotte
Kom till Atlanta tidigt på morgonen och det enda som gick att köpa på flygplatsen var glass. Mmm, glass till frukost! Ok, det gick bra då man fortfarande var onykter. Väl framme i Charlotte tog vi in på motell. Mittemot låg en restaurang så vi gick dit. Det visade sig att de hade all-you-can-eat för $8 mitt på dagen. Vi satt där över en timme och käkade. Sedan sov vi till på kvällen då Niclas ringde från flygplatsen och väckte oss. När de hade kommit fram hade de börjat ringa runt bland motellen som hade reklamplatser på flygplatsen.

940816 - Charlotte, NC USA; Blockbuster Pavillion
Dagen dominerades av en enda händelse: vår hyrbil var i en bilkrasch. Efter allt var uppklarat söp vi till det och sov på flygplatsen.

940817 - Nashville, TN USA; Starwood Amphitheater
Charlotte-Atlanta-Nashville. Fortfarande besvikna av kraschen blev det fest under konserten. Tim skjutsade oss så vi kunde köpa öl. Satt sedan och söp med ST i catering, blev ordentligt full. När jag vaknade upp dagen efter hade jag Lars och Jasons autografer, har inget minne av att jag snackat med dem. De andra berättade att jag att gett Patrick ett slag på axeln innan vi stack från arenan.

940818 - Nashville-Atlanta
Efter massor av strul kunde vi till slut checka in på ett motell. Idag var det Metallicas "End of Tour"-fest. För första och enda gången denna resa var man lite uppklädd. De hade hyrt en nattklubb och spikat igen fönstren så att man inte kunde se in. När man knackade på dörren var man tvungen att visa upp sin inbjudan för att komma in. Stället var coolt, det hade en stor bar i mitten och en scen på ena långsidan. I ett hörn fanns det biljardbord, fussball och dart. Allt i baren var gratis. På scenen fanns alltid ett par brudar som strippade medans ett dussin andra gick omkring i rummet. När vi kom dit, vilket var rätt tidigt, kom vi överens att ta det lugnt för festen skulle ju pågå hela natten, yeah right! När man väl fick smaken av öl var det kört. Senare på natten dök även Metallica upp och de verkade ha roligt. Lars satt i baren medans Jason mest hängde runt biljardborden. Martin bjöd mig på en lap-dance :) Man önskar att alla fester skulle vara så här. Som vanligt var vi svenskar de sista att lämna stället.

940819 - Atlanta, GA USA; Lakewood Amphitheater
Utcheck var 11 men vi vaknade inte upp förrän halv två. Vänner till Ron, från Texas, dök upp. Efter konserten (After-Show) kom jag gående då plötsligt Jason, som satt och skrev autografer, skrek åt mig: Du verkade ha roligt igår på festen, jag såg dig med en strippa! Pinsamt för alla vände sig om och glodde på en.

940820 - Tampa, FL USA; Tampa State Fairgrounds
Atlanta-Tampa. Arenan var rena sumpmarken. Det hade kommit mycket regn veckan innan. Under konserten förvandlades hela Fairgrounds till en djup leråker och folk började till och med att gå hem innan Metallica gick på scenen.

940821 - Miami, FL USA; Bicentennial Park
Tampa-Orlando-Miami. Wow, sista konserten på turnén och kanske coolaste stället för konsert. Bicentennial ligger bara ett par hundra meter norr om downtown Miami så man har hela skylinen bakom sig under konserten, mäktigt. Festade till det under giget och det mest överranskande var när Rob Halford kom upp på scen. Metallica och Rob körde Judas Priest låten Rapid Fire, fy fan vad gott. När det sedan var dags för So What kom alla banden ut på scen och jammade. Under hela kvällen var Madonna på plats men jag fick bara se hennes limo :( Hon bjöd hem Metallica på fest hos sig. Jag stod och snackade med en tjej som jag hade lärt känna under sommaren då Kirk kom gående, han skulle just till att hoppa in i sin limo och åka till Madonna när han fick syn på mig och kom över. Han tackade mig i näven för att jag hade varit med under hela sommaren och hoppades att jag hade haft det roligt :) Det ögonblicket var oöverträffbart, underbar känsla att han kom upp till en och verkligen brydde sig. Sedan försvann han iväg och vi drog hem till vårt motell.

940822 - 940825 - Miami-Orlando-New York
Under de sista dagarna (1 dag i Miami och 2 i NY) hände inget speciellt, bara slappa, shoppa och sightseeing.

Summering
Sex, Drugs & Rock'n'Roll. Efter 3 månader på turné inser man att den berömda repliken verkligen stämmer. Det är svårt att summera upp sommaren men det var något utöver det vanliga och man lär nog aldrig få uppleva något sådant här igen, därför är jag glad att man tog chansen när man fick den. 47 Met-konserter i 2 länder/31 delstater på 12 veckor. Resan var mycket upp och ner. Man kan säga att första delen av turnén och tourbreaket var bäst. Det var mer utmanande till en början med tält, Greyhound och hyrbilar + att vi bara var 4 st som reste tillsammans. När turnén sedan vände blev det till att flyga från stad till stad nästan varje dag (många timmar tillbringades på flygplatser) + att vi var minst 6 st som reste tillsammans, ibland ända upp till 10 st. Så fort man blir fler än 4 pers blir det svårare med stand-by, hyrbilar, taxi och motellrum, för att inte snacka om delade meningar om saker och ting. Där var en period i början av augusti som jag verkligen var trött på allt och faktiskt längtade till dagen då man skulle åka hem, men sedan vände humöret igen :) Man lärde känna en hel del bra människor under resans gång som man sedan har haft kontakten med. En sak man upptäckte efter ha varit ute under en längre tid var hur man kan lära kroppen vissa saker: man klarar sig på 4 timmars sömn per natt, man kan leva på 1 större mål mat per dag och hur man kvalificerar sig till b-laget. Under dessa tre månader konsumerade jag nog lika mycket öl som jag hade gjort under mina första 22 år. När man vaknade upp kände man suget efter öl. Även under de dagar som man skulle vara nykter (chaffis) blev det att man drack ett sex-pack. En annan rolig sak är hur man alltid kommer att länka samman vissa låtar/band med sommaren '94. Följande slog igenom stort och kunde höras på radion jämt och ständigt: Sheryl Crow, Counting Crows, Collective Soul, Live, Offspring, Green Day. Skulle jag få chansen att göra en sådan här resa igen skulle jag inte tveka!

TACK TILL:
Metallica & MetCrew - som stod ut med oss under så lång tid
Suicidal Tendencies - schyssta och jordnära killar
Niclas Swanlund - för chansen att hänga på och en sanslös sommar
Anders "Andy North" Norrud - coolare vän finns inte
Martin "jävla Expressen jävel" Carlsson - dålig mage men gott hjärta
Magnus Johansson
Rickard Norrman
Robert Reisinger
Michigan - John Miles, Andy Miles, Yaya+Amie, Greg (RIP), Tim McGlinchey och Otto Weyer Dave (Toronto)
Texas - Ron Redden, Erik och Derek
Karen S, Stacey E, Susan L, Meredith E, Marisa J och Lori PBologna 2008
Erik Lyséns repotage från Bologna 2008 som ingår i serien "konsertminnen".

CIOM 2006
Erik Lysén, initiativtagare till projektet Cliff In Our Minds, var med i Småland när minnestenen till Cliff Burtons ära invigdes.

Dublin 2006
Jesper, Hedeby, MetMike och ErCaZ åker till Dublin Irland för att vara med om en trollbindande kväll med Metallica.

Australien 2004
Newz-Fredde och Bueto åkte ner till Australien och gjorde åtta spelningar.

Oslo 2003
Bueto har skrivit ner lite från resan till Oslo och de två spelningarna där.

Summer Sanitarium Tour 2003
Newz-Fredde, Bueto och Hedeby tillbringade tre veckor i USA där de gjorde åtta spelningar på SST2003-turnén.

Tyskland 2003
Vi var fyra stycken som åkte ner till Tyskland för att medverka på de första tre spelningarna på världsturnén.

Förhandslyssning av St. Anger
Vi var ett gäng som fick höra St. Anger hos skivbolaget, fem veckor före skivsläppet. Läs vad vi tyckte.

Swedish Sanitarium Tour 2000
Newz-Fredde, Bueto och Hedeby tillbringade en vecka i bil för att hinna med fyra spelningar i USA.

y2k
Läs om Hedebys turer i USA under milleniumskiftet.

Summer Sanitarium 1994
Läs om Freddes sommar 1994 då han följde Metallica hela tre månader.


© Copyright 1995-2009 Metallica Club Scandinavia