Förstasidan
  Nyhetsarkiv  Medlemmar
  Diskografi
  Historia
  Ordlista
  Vem är vem?  Turné 2008/2009
  Bilder  Bli medlem
  Direktlänk  Reportage
  Försäljning
  Om MCS
  Crew
  FAQ
  Kontakta oss
  CIOM
  TMCC
  Copyright


Tyskland 2003


Germany 2003 (av Bueto, Newz-Fredde och Hedeby)

030604:
Så var det äntligen dags för invasionen av Tyskland. Invasionen planerades att ta 6 dagar och den skulle inbringa 3 st nya konserter med Metallica och en hel del andra band av bra kvallitet. Klockan 11.45 onsdagen den sjätte juni sattes planerna i verket. Bussen mot Markaryd fylldes med passagerare och vid en sådan stor tillställning går ju alltid något snett. Denna gång höll 50% av den tilltänkta Tysklandsstyrkan från Sverige på att missa bussen. Som tur var red de två "Swedish Horsemen" ut stormen och klarade första strapatsen. Dock skall det tilläggas att det var roande och se på hur de gjorde det. Efter en 7 timmars besvärlig bussresa landade armén i Markaryd för att proviantera och ladda inför den nattliga bilresan mot målet Tyskland och Nürnberg. Det hanns dock med en "Grand Tour" hos Local Chapter Head, samt att laga en toalett som Henrysson förstörde för Local Chapter Heads ömma moder.

För att kunna invadera tysken var vi tvungen att ta oss an dansken först. Detta gjorde vi vid 23 tiden, då lämnade vi Sverige och intog Danmark via Öresundsbron. Som i de flesta tidigare fall var dansken inga större problem för oss svenskar, men när vi närmade oss Rödby noterade vi att vi inte var först med invasionen. Åskan hade tagit första steget och lös upp himlen med stundtals riktigt vackra blixtar. Tankarna föll direkt mot det som hände i Tyskland för 60 år sedan, man kan bara anta att dansken hade samma vy mot himlen då som vi hade nu. Dock hindrade detta inte "The Four Swedish Horsemen" att strida vidare och sätta foten på tysk mark i Puttgarden. I skrivandetsstund sitter undertäcknad i bilen och susar fram i 150 på autobahn. Sandman har varit och hälsat på några gånger så snart blir det väl att krama kudden. Antar att jag skriver mer imorgon när det finns något matnyttigt att berätta.

Dagens hjälte: Monica (Local Chapter Heads ömma moder) som bjöd på en god kvällsbuffé samt en mycket välsmakande rabarberpaj. TACK!!
Tankar om morgondagen:
Det ska bli ball och träffa Gerben från Holland. Han kommer att slafa på samma hotell som "The Four Swedish Horsemen" så man kan räkna med röj på hotellet imorgon natt. Jag hoppas att de metrologer som förutspått regn inte får rätt.
Over and out.

030605:
Dagen började med att truppen invaderade Nürnberg vid 10 tiden på morgonen. I princip hade vårt fordon gått hela natten. Vi lokaliserade oss fram till hotellet och barrikaderade oss där. Efter att vi lossat vår packning bar det av ut på stan för att leta upp något bra ställe att proviantera på samt inköp av St. Anger. Senare på eftermiddagen beslöt vi oss för att rekognisera festivalområdet. Just när vi parkerat bilen och var redo för inspektionen av området så började artillerielden dundra (åter igen åska). Denne var oss nära i ett par timmar och hade ett svalkande regn på släptåg. Efter några timmar i regnet beslöt vi oss för att återvända till hotellet för att torka till samt att fundera över kvällens aktiviteter. Då vi ännu inte hade någon biljett till morgondagens spelning beslöt vi oss för att åka tillbaka till festivalområdet för att där förhoppningsvis få prata med Niclas, Elvis eller Gerben. Nu blev det dessvärre inte så, istället fick vi roa oss med att se på Truck-VM samt att dricka oss berusade. Vi satt utanför och hinkade bira när Metallica hade sin rehearsal. Senare på natten återvände undertecknad till hotellet för en välbehövlig nattsömn i en riktig säng.

Dagens hjälte: Svårt att hitta någon men receptionisten som gav oss is till ölen ligger högt upp på listan.
Tankar om morgondagen:
Hell imorgon är det ju spelning. Givetvis är man spänd och förväntansfull hur det nya Metallica kommer se ut och vilken setlista de kommer att köra.
Dags för bingen. Over and out.

030606:
En strålande dag i Nürnberg går oss till mötes. Solen skiner och temperaturen ligger på 30 gradersträcket, med andra ord är det en het dag som väntar oss ute vid festivalområdet. Det skall poängteras att området har stor historisk betydelse. Det är nämligen det område där nazisterna hade sina stormöten. En hel del byggnader finns kvar från den tiden. Tyvärr fanns det inte tid för oss att inspektera dessa i närmare detalj. Vi anländer till festivalområdet vid 14-tiden, och springer ganska snart på Gerben. Han är trevlig som alltid och vi slår följe till MetClub-booth. Där träffar vi på Elvis (tysk Local Chapter Head) och senare även Niclas (Metallicas webbmaster). Elvis kan till vår stora glädje meddela att vi står med på Metallicas gästlista :). Ett lugn sprider sig över gruppen och vi återgår till vår numer stora hobby, nämligen att dricka dansk öl i Tyskland.

När det börjar dra ihop sig för Metallica bestämmer sig undertecknad för att inta ståplats för att känna på den tyska publiken på djupet. De andra tre tar plats på pressläktaren. Jag kan meddela att den tyska publiken är otroligt vild och det krävs mycket blod svett och tårar för att ta sig längst fram. När man väl har nått sitt mål så kommer nästa galningar, vilka är vakterna. De verkligen brutala, är det någon som surfar på publiken blir man tillbaka kastad ut i publiken igen och inte som i Sverige omhändertagen av vakterna längst fram. Och skulle du få för dig att planka in nånstans så får du räkna med mycket stryk om du skulle råka bli tagen. Konserten i övrigt var mycket bra. Det var en trevlig setlista med låtar som Harvester of Sorrow, Blackend och Damage Inc. Givetvis var det även otroligt kul att se Frantic och St. Anger live. Dessa två var de enda nya låtar de spelade från St. Anger skivan. De använde en hel del eld och bomber på scen vilket gjorde hela upplevelsen ännu bättre.


Dagens hjälte: En dag som denna är det ganska enkelt att kora en hjälte. Valet blir Elvis som satte upp oss på Metallicas gästlista. För övrigt är han en mycket trevlig person.
Tankar om morgondagen:
Imorgon är det Berlin som väntar på ett besök från "The Four Swedish Horsemen". Enligt rykten så skall konserten hållas i en riktig "gryta". Det bådar onekligen gott.
Dags för bingen. Over and out.

030607:
Berlin! Efter ca fyra timmar i bil nådde vi fram till denna historiska stad med många kvarvarande ryska ärr. Det finns inte mycket att berätta från bilresan, dock kan jag nämna en snubbe som körde mc på autobahn i 150 km/h. Det är ju givetvis inget ovanligt med det. Det som gjorde denna man speciell var att han körde enbart i t-shirt och ett par avklippta jeans. Sedan så saxade han bra mellan bilarna också. En helt klart upplyftande show bjöd han oss på. Efter lite krånglande lokaliserade vi arenan som låg placerad mitt ute i en park och bredvid "grytan" låg en gigantisk lekplats. Well, vad säger man... Det skall absolut läras i tid.
Förband var Disturbed som gjorde en helt ok spelning och lyckades få igång publiken på ett bra sätt, all heder till Disturbed. För övrigt var de det första bandet som jag såg under denna turné som inte var Metallica. Grytan gjorde verkligen själ för sitt namn. Det var en mycket primitiv arena som ändå fullgjorde sitt jobb. Det är på sådana här arenor Metallica verkligen hör hemma. Det var inga sittplatser utan bara bänkar. Allt påminde om romerska teatrar, dock var detta modellen större. Jag skulle tippa på att det var närmare 17000 åskådare och 90% av dessa var riktiga galningar som gav allt!! På ståplats var det stundtals otrolig fart på publiken. Detta var lätt en av topp tre spelningar man sett med Metallica, bra fart, bra setlista, bra arena, bra show, bra publik samt ett kanon taggat Metallica! Härliga låtar de spelade denna gång var givetvis Fight Fire with Fire, No Remorse och jag måste be om ursäkt men Blackend och Harvester of Sorrow ligger mig varmt om hjärtat så jag måste även ta med dessa. Efter konserten bar det av igen ner mot Nürburg och F1-banan för att se den tredje och sista spelningen med Tallica.

Dagens hjälte: Well det ser ut som om Elvis börjar prenumerera på denna plats då han åter igen satte upp oss på gästlistan. THANKS MATE!!!
Tankar om morgondagen:

Tredje konserten på en stor F1bana lär ju bli häftigt bara det. Sedan hoppas jag på att kunna se ett par band till då det är Rock-Am-Ring.
Dags för bingen. Over and out.

030608:
Efter en halv natt på ett svettigt hotellrum samt en halvnatt i bilen nådde vi Nürburgring vid 17-tiden. På vägen till Nürburgring hade vi kört igenom ett par oväder men när vi väl nådde fram var det fint väder, i alla fall ett tag. För just när vi parkerat öppnade sig himlen och ett skyfall tvingade oss kvar i bilen en stund innan vi kunde inta ringen. I Berlin dagen innan hade Elvis meddelat att vi återigen stod med på gästlistan, så vi påbörjade det roande jobbet att leta upp stället där man hämtar ut biljetterna. Det är nämligen så att just den delen är aldrig riktigt organiserad utan man får chansa lite och fråga lite.
Därefter brukar det lösa sig. Just idag fick vi promenera en hel del för att hitta stället där de förvarade våra biljetter, men till slut lyckades vi med det med. En mycket positiv överraskning var att det stod VIP på biljetterna. När vi slutligen kom in på området så landade vi först på taket (!) på huset där depåer och dylikt finns under F1 tävlingar. Vi hade tre olika platser att se konserten ifrån. Den första var taket, den andra ett loft som gick utmed huset ca 5-6 meter över marken och den tredje platsen var framför scenen. Undertecknad och Local Chapter Head valde den sista och Hedeby och Henrysson valde loftet.
Personligen kan jag säga att det var en underbar känsla att bevittna denna konsert från tredje rad. Det var trångt och en hel del tryck från publiken. Sen gav Metallica allt på scenen och det gjorde ju inte saken sämre, allt var helt enkelt prima liv. Bästa låtarna från där jag stod var For Whom the Bell Tolls, Seek & Destroy och Enter Sandman. Under dessa låtar luftade ca 100 000 tyskar struparna för fullt och bar i princip fram Metallica med sina röster. Efter konserten bar det raka vägen hem till kalla Sverige. Hedeby och Local Chapter Head turades om att köra, samtidigt som Henrysson höll underhållande lekar. Stämningen var fin fin och det var synd att åka hem nu när vi verkligen värmt upp.

Dagens hjälte: ELVIS!! Vad säger man, Elvis är hela resans stora kung som ställt upp på oss hela tiden och varit otroligt schysst. Elvis skall ha en stor eloge för ALLT han gjort för oss fyra!!
Tankar om morgondagen: Inte mycket att säga... Ren transportsträcka till Sverige och tillbaka till verkligheten igen.
/FÖRFATTAT AV BUETO

Summering av Bueto:
Ca 400 mil i bilen på fem dagar tär ju givetvis på krafterna, dock gjorde Local Chapter Head och Hedeby ett bra jobb bakom ratten så detta lidande blev inte allt för påfrestande. Sedan är ju givetvis resans behållning givetvis Elvis som hjälpte oss med biljetter och dylikt. Det var kul att se Rob Trujillo in action. Att han kommer bli otroligt omtyckt av fansen är något som redan är klart. Det är som jag skrev tidigare ett helt nytt Metallica som har bildats. Precis som dom själva säger så är dom mycket mer ödmjuka nu och dom visar det till och med.
Bueto vill tacka:
Elvis - Metallica Crew
Gerben
MCS
Niclas - Metallica webbmaster

Summering av Newz-Fredde:
Japp, ännu en resa med många mil i en bil. Jag börjar längta tillbaks till den gamla goda tiden då man flög runt och gjorde konserterna :) Resan började med kaos då det inte gick att få tag i Niclas. Dessutom sprang jag och Gerben om varandra i Nürnberg men när jag slutligen fick tag i honom i hissen (!) på hotellet, samma morgon som första spelningen, fick jag det lugnande beskedet att han sett mitt namn på gästlistan. Som tur är har man fler kontakter i Metallica-världen och den här gången var det Elvis, som jag lärde känna i USA sommaren '94, som ställde upp och fixade in oss på samtliga spelningar. Sanslöst bra setlistor samtliga kvällar. Nu ska de bara sluta spela Nothing Else Matters live :) Jag har sett Rob Trujillo minst 30 ggr med Suicidal Tendencies samt träffat honom privat så jag visste vad han skulle gå för och nu när man sett honom spela med Metallica ser man att han helt klart passar in i bandet. Han är grym på scenen och det är aldrig en lugn stund med honom. Nu ser man fram emot nästa bilresa (USA, 3 veckor, minst 1200 mil!).
Newz-Fredde vill tacka:
Elvis - Metallica Crew
Niclas - Metallica Crew
Gerben (NL), Nick (NL), Marco (D), Eric (US) och Jeff (US) - alltid roligt att springa på gamla bekanta som man inte träffar allt för ofta.

Summering av Hedeby:
Metallica. Va säger man? Det är alltid lika roligt att kolla på dem. Skillnaden nu var att det var en mycket intressant setlista och att den var olika vid varje spelning. Grabbarna ser även ut att ha väldigt roligt på scen och det höjer ju behållningen av spelningarna. Det blev mycket tid i bil, men nu i efterhand vill jag påstå att det helt klart var värt det! Det har varit en mycket rolig resa även fast man var bra trött på det tyska språket och att det skulle vara så himla svårt att skylta till ställen, (hemliga Tyskland.) och organisationen var väl inte den bästa hela tiden. Men jag har haft fantastiskt kul och ser fram emot Summer Sanitarium Tour 2003 och jag vill tacka mina medresenärer för ett trevligt sällskap!!
Hedeby vill tacka:
Elvis - Metallica Crew
Niclas - Metallica Crew
Gerben
Den "jobbiga" gubben som talade om för oss (på tyska) att bilen var felparkerad
StefanieBologna 2008
Erik Lyséns repotage från Bologna 2008 som ingår i serien "konsertminnen".

CIOM 2006
Erik Lysén, initiativtagare till projektet Cliff In Our Minds, var med i Småland när minnestenen till Cliff Burtons ära invigdes.

Dublin 2006
Jesper, Hedeby, MetMike och ErCaZ åker till Dublin Irland för att vara med om en trollbindande kväll med Metallica.

Australien 2004
Newz-Fredde och Bueto åkte ner till Australien och gjorde åtta spelningar.

Oslo 2003
Bueto har skrivit ner lite från resan till Oslo och de två spelningarna där.

Summer Sanitarium Tour 2003
Newz-Fredde, Bueto och Hedeby tillbringade tre veckor i USA där de gjorde åtta spelningar på SST2003-turnén.

Tyskland 2003
Vi var fyra stycken som åkte ner till Tyskland för att medverka på de första tre spelningarna på världsturnén.

Förhandslyssning av St. Anger
Vi var ett gäng som fick höra St. Anger hos skivbolaget, fem veckor före skivsläppet. Läs vad vi tyckte.

Swedish Sanitarium Tour 2000
Newz-Fredde, Bueto och Hedeby tillbringade en vecka i bil för att hinna med fyra spelningar i USA.

y2k
Läs om Hedebys turer i USA under milleniumskiftet.

Summer Sanitarium 1994
Läs om Freddes sommar 1994 då han följde Metallica hela tre månader.


© Copyright 1995-2009 Metallica Club Scandinavia